Written by GÄSTBLOGGARE
I dag presenterar vi stolt Jennifer Levau, som har skrivet ett otroligt tänkvärt och ärligt inlägg. Läs och dela till andra som behöver läsa det! Jennifer bloggar på j.levau blog och instagrammar massor med inspirerande och vackra bilder under @jenniferlevau.
Jag står ofta i matkön och smygtittar ner i andras kundkorgar och matvagnar.
Stora påsar med lösvikstgodis, halvfabrikatskakor, läsk, sötade yoghurtar, färdig pannkakssmet, fryst pyttipanna, fläskfärs och sötade flingor. Kanske en påse frysta ärtor och kanske, bara kanske, tre konventionella äpplen och en gurka. Vanligtvis ser också dessa människor med ovannämnda kundkorgar och vagnar ut därefter.
Överviktiga, slitna och/eller härjade.
Och det är ju bara utsidan.
Några gånger har jag stått bakom en gravid kvinna med hela korgen full av näringslöst skit fullproppat med socker och härdat fett. Ja, vad säger man.
Det är ju någons fel det här.
Det är pengar och maktbegär som ligger bakom det stora hela.
En massa hysch hysch och korruption.
(Lästips: Forskningsfusket – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin av Ralf Sundberg.)
Den stackars mamman vet inte bättre.
Hon är sockerberoende, lider av näringsbrist och orkar/hinner inte lyssna.
Och lyssnar hon så kanske hon inte vet vem hon ska lyssna på. Vem talar sanning?
Och säljer man det i butik så borde det inte vara någon fara, eller hur?
När vi föds så är de flesta av oss i hormonell balans. Undantaget visar sig dock även hos små barn i form av fetma, koncentrationssvårigheter, oro, ångest, för tidig- eller försenad pubertet och hormonell känslighet som yttrar sig som t.ex. akne eller eksem (källa: Hormonbibeln).
Detta fanns inte förr.
Vi är så väldigt bra på att ta av naturen.
Men vi ger aldrig tillbaka.
Tvärtom.
Och så vill samtidigt njuta av den med alla våra sinnen. Nä.
Någon måtta får det vara.
Och där spelar den gravida kvinnan och dess välmående en avgörande roll för om bebisen ska drabbas av detta eller inte. Oavsett så håller tyvärr inte den normala balansen väldigt länge.
Sakta men säkert så börjar vår kropp att kämpa mot alla överstimulerande intryck (TV, ipad, musik, ljud, ljus) och alla gifter från mat och miljö.
Till och med de söta bebiskläderna är fyllda med hormonstörande ämnen.
Fy!
Individen hamnar alltså ur balans och tyvärr så resulterar detta, förr eller senare, i någon form av sjukdom.
Har ni hört talas om det metabola syndromet, för att nämna ett fenomen som välfärden ställt till med?
Det är det syndrom som vi människor förorsakat på grund av vår nutida kosthållning.
Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, cancer, psykiska sjukdomar.
De sjukdomar vi inte hade sett röken av om vi levt som urmänniskan, som vi borde.
Den mat vi i (framförallt) västvärlden äter idag och som många kallar vanlig mat är alltså orsaken bakom många av dessa vanligt förekommande sjukdomar.
Varannan människa drabbas i nuläget.
Skrämmande va?
Vanlig mat ja.
Det vi konsumerar idag är så långt ifrån vanligt som det bara kommer.
Ett äpple är inte längre det äpple som vi kunde plocka från ett träd för 10 000 år sedan.
Dagens äpple kommer från ett träd som växer i en jord urlakad på essentiella näringsämnen och som göds med konstgödsel och besprutas med diverse kemikalier.
Kossan man jagade och åt förr i tiden betade på gröna ängar av växtlighet som då var fullproppad med näring för djuret och köttet mr. Stenåldersmänniska åt var giftfritt och hade optimalt näringsinnehåll.
Idag står kossorna i en lada och är deprimerade och käkar soja som odlats i samma urlakade jord som äppelträdet och besprutas med samma farliga toxiner. Även om vi släpper ut kossan och låter den beta i det fria så får den i sig gifter som regnar ner från ett regnmoln som bildats ovanför en konventionell odling av vindruvor, eller från en godisfabrik.
Kossan får också en spruta innehållande diverse kemikalier då och då, så den inte får en infektion (från en muterad mikroorganism (ett helt annat ämne så det säger jag inte mer om idag:)). Cocktaileffekten.
Shabom!
Hört talas om den?
Och så inbillar sig många att detta är vanligt? Köttbullar med makaroner och ketschup.
Filmjölk och flingor.
Det borde aldrig ha blivit vanlig mat då det är så onaturligt som det bara kan bli.
Vi inbillar oss att detta ”vanliga” inte skadar varken oss som människor, djur eller natur.
Och som pricken över i:et så proppar vi i oss pastöriserade mejeriprodukter i mängder från samma obalanserade kossa, kanske lite raffinerat socker från en kaka med lika mycket e-ämnen i som den har socker, därefter en macka bakad på vetemjöl som bearbetats så otroligt mycket att proteinerna och näringsämnena är helt förstörda och fläker upp våra tarmar på vägen ut, och varför inte svälja ner allt med en burk coca cola som förbrukar det redan så klena magnesiumförrådet vi besitter (Hello benskörhet och migrän!).
Nom, nom.
Min kropp blir så superduperglad!
”Man behöver socker”, säger många 40 plussare utan att ha den blekaste aning om vad dom snackar om.
Många vet tyvärr inte att det raffinerade sockret vi får i oss, oftast dagligen, leder till en inre kaskad av skadliga reaktioner, där insulinet har en ledande roll, i vår kropp som, direkt eller på sikt, leder till sjukdom. (Boktips: Hormonbibeln av Martina Johansson.)
Mental som fysisk.
Kronisk som fatal.
Dessutom har det visat sig att ett högt blodsocker snabbt förbrukar cellens telomerer, dvs. skyndar på åldrandet rejält. Socker är absolut inte bara tomma kalorier som kan göra dig överviktig.
Nope.
Det skadar dig direkt och indirekt.
Som tobak.
Hoppas innerligt att varningstexten ”Socker dödar” hamnar på förpackningar snart för det är exakt samma sak.
Det raffinerade sockret samt de kemiska sötningsmedlen är dock bara en bov av många i dramat.
En stor en men som går hand i hand med dagens mejeriprodukter samt överkonsumtionen av kött, spannmålsprodukter, konventionellt odlade produkter och andra hormonstörande och cancerframkallande toxiner från bland annat tillsatser i mat.
De övriga bovarna är bland annat läkemedel, skönhetsprodukter, kemiska rengöringsmedel och andra onaturliga produkter som utgör miljön vi vistas i.
Stress och minimalt med fysisk aktivitet eller också för mycket träning är andra orsaker som bör beaktas rejält.
Människan behöver mängder med näringsämnen i naturlig form för att fungera optimalt.
Inte bara för att fungera för stunden utan även imorgon, och om 46 år.
Dessutom tror jag att mina barnbarnsbarn hade uppskattat ett jordklot att leva på.
Vi behöver vitaminer, mineraler, aminosyror, antioxidanter, fettsyror osv och detta från naturliga källor.
Vi behöver en optimal syra- och basbalans, en frisk tarmflora och energi (kolhydrater, protein och fett).
Men hur gör man då?
Hur bryter vi den hemska mattrenden ?
Det är väldigt enkelt egentligen.
Om vi bara arbetar tillsammans.
Vi som konsumenter styr produktionen.
Köper vi inte ”skiten” så slutar den att produceras. Efterfrågan på naturlig och näringsrik mat ökar om vi vill det. Produkter som passar vårt moderna och hektiska samhälle får en ny look och en ny insida (ni kanske redan har sett glimtar av evolutionen? eko, superfoods och raw food fyller hyllorna allt mer).
Bye, bye fryspizza och snabbmakaroner!
Jag vet.
Det är inte lätt att ändra sina inbitna vanor till det bättre. Det är det aldrig!
Fråga en före detta bulimiker, en gammal rökare samt en gigantisk sockermissbrukare!
I know!
Till en början är det tufft men sedan, när du väl skaffat dig lite kunskap och breddat dina vyer så sätter det sig i ryggraden (samt återställt dina hyperkänsliga och skadade smaklökar).
Att njuta av livet innebär inte att äta ihjäl sig!
Barnens dåliga vanor är inte lika inbitna som våra tack och lov. De vänjer sig fortare vid förändring än vad vi gör. Promise.
Det är vi föräldrar som bestämmer!
Önskar dock bara att skolan hängt med i svängarna.
Den tiden kommer nog också så snart medvetenheten ökar ytterligare och när vi som föräldrar kräver det.
Mitt bästa tips är helt enkelt att TÄNKA NATURLIGT.
Vare sig det handlar om kost, motion eller stresshantering. Vi möter denna onaturliga och ohälsosamma värld människan skapat med det motsatta.
Stress möter anti-stressmetoder (meditation och yoga blir vardagsmat för alla. Och vi måste släcka skärmarna!). Gifter och onaturligt möter en frisk och stark kropp. Stillasittande möter rörelse.
När din kropp väl har reparerat sig och känner sig i balans. Då.
Bara då kan du äta en hembakad hederlig kanelbulle (gjord på de bästaste av råvaror of course).
Men jag lovar dig.
Det är inte alls lika gott längre.
Text och bilder: Jennifer Levau