17 JANUARI, 2018
Written by CHARLOTTA
Månadens tema hos the Sustainable Society är budget. Passar ju bra med tanke på att det är årets fattigaste månad. Hur kan man då leva hållbart och äta bra ekologisk mat utan att det behöver bli dyrt? Jag väljer att se på det som så att den oekonomiska maten är för billig. Är mat för billigt borde det bli en tankeställare, kanske är maten producerad utomlands t.ex.
För mig personligen är det självklart att köpa ekologisk mat trots att det är dyrare. I mina ögon är det rent själviskt. I vår familj betalar vi hellre ett högre pris för maten än att vi får betala med vår hälsa. Vi väljer att minimera gifterna och vill inte utsätta oss i onödan för hormoner, bekämpningsmedel och kemikalier.
Om man ändå tycker att det är för dyrt eller inte tycker att man har råd att köpa ekologisk mat så kommer här några tips:
Prioritera
Välj att prioritera vilka varor ni vill köpa ekologiska. De viktigaste enligt Naturskyddsföreningen är kaffe, bananer, mejeriprodukter, potatis och kött.
När det gäller frukt och grönsaker så skiljer det sig en del i frågan om vilka frukter som innehåller flest rester av bekämpningsmedel. Ta en titt på listorna dirty dozen och clean fifteen så ser du vilka frukter/grönsaker du ska satsa på att köpa ekologiskt.
Matplanera mera
Viktigast av allt är att man planerar alla inköp. Matplanera mera! Planera t.ex. veckans middagar på söndagen och minska på köttet. Fyll ut med mer grönsaker och vegetariskt så mycket du bara kan. Glöm inte grönsakerna i frysdisken, de är oftast billigare och mer ekonomiskt. Du använder bara det du behöver just för stunden och kan spara resten till senare. Mindre matsvinn!
Minska på köttet
Vi svenskar äter mer kött än någonsin. Jag tänker så här, se kött som ett tillbehör på middagsbordet. Istället för att tänka “vad ska vi ha till köttet?” så tänk “vad ska vi ha till grönsakerna?” Ekologiskt kött är dyrt, se det som en lyxvara. Minska ned på köttet och fyll upp tallriken med grönsaker.
Glöm inte frysdisken!
Frysta grönsaker och bär är inte alls tråkigt eller sämre än färska. Tvärtom. I många fall är det färskare än färskt eftersom de fryses in när de är som allra bäst. Djupfrysning bromsar den naturliga nedbrytningsprocessen som innebär att icke frysta produkter försämras snabbt, ibland bara på några dagar. Vid infrysningen bromsas nedbrytningen och råvaran behåller lika hög kvalitet som i det ögonblick den frystes in.
Det är dessutom ekonomiskt och man minskar på matsvinnet. Man tar bara fram den mängd man behöver för tillfället och stoppar tillbaka det som inte skall användas i frysen.
Och visst känns det fräschare när råvarorna inte mognat under transporten till mataffären utan faktiskt skördats när de är som allra bäst.
Ett bra utbud av frysta ekologiska grönsaker och bär har skånska familjeföretaget Magnihill, stora delar av deras ekologiska sortiment finns att köpa på Mat.se eller Mathem.se
Vad sägs om färdighackad lök eller granatäpplekärnor? Gör livet så mycket enklare och det underlättar att laga mat till en hungrig familj.
Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema. Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:
Slowfashion.nu: Boktips – Jag har inte råd
Annas kemtvätt: 12 klimatsmarta tips som sparar dig pengar när plånboken gapar tom.
Husligheter: 10 sätt att spara pengar OCH rädda miljön
Veckans Eko: 10 ekobutiker där du kan budgetfynda
Photos by Brooke Lark on Unsplash