1. Ät mindre kött
Kan tyckas uttjatat redan, men faktum är att köttkonsumtionen fortsätter att öka. Faktum är också att köttproduktionen står för ca 15 procent av världens totala utsläpp. Jag tänker så här – djuren förtjänar respekt, inget snack om den saken. Och vill du äta djur, ät då närproducerat, får du absolut inte tag på det – köp i alla fall alltid svenskt och helst ekologiskt, och se det som en lyxråvara. Typ hummer. Man äter inte hummer varje dag och man behöver inte heller äta kött varje dag. Skulle vi få bestämma skulle kött vara en mycket dyrare råvara. Med högre pris skulle konsumtionen minska och det skulle bli den lyxråvara som det förtjänar att vara. Sen är det säkert så att många äter kött av ren vana. För att man är uppvuxen med det, smaklökarna känner sig bekväma med smaken och texturen. Det blir precis det omvända om du har varit ifrån kött ett tag – då känns plötsligt kött ovant och konstigt.
Sen kan man också välja kött som står för en mindre klimatpåverkan. Kyckling är till exempel klimatsmartare än kött av ko. 1 kg nötkött orsakar 10 gånger mer växthusgaser än 1 kg kyckling.
Här får ni våra bästa tips om ni vill äta mindre kött:
- Ät mer fisk och skaldjur! Räkor är en favorit. Räkpasta, wok med nudlar och räkor. Och välj MSC-märkt fisk. Prova att fiska själv också om du har möjlighet.
- Ät i säsong! Följ årstiderna och variera på så sätt också din kost. Också undviker man långväga hit-transporterad mat och använder alltid råvarorna när de är som bäst.
- Försök inte ersätta köttet i en traditionell kötträtt, t.ex. potatismos med köttbullar, där man ersätter köttbullen med en vegetarisk bulle. Köttälskaren blir garanterat besviken. Prova nya maträtter i stället.
- Plockmat – röror, goda såser, grönsaker i olika färger, en del raw och annat tillagat – kanske grillat, tänk olika texturer, ha ett gott bröd till – surdeg eller ett vitlöksbröd. Duka upp i fina skålar, låt alla plocka till sig det som dom gillar.
- Prova smakrika rätter, en gryta med indisk kryddning med kardemumma och ingefära.
- Prova nya kök – libanesiskt t.ex. funkar hur bra som helst vegetariskt. Nya smaker och ingredienser gör att man inte saknar köttet. Måltiden känns komplett ändå.
- Soppa! Ingen ifrågasätter köttets frånvaro i en soppa. Allt från Grönsakssoppa och Tomatsoppa till Ramensoppa med massa härliga grönsaker och en god buljong.
2. Uppfostra en miljöhjälte
Har du egna barn, eller barn i din omgivning på ett eller annat sätt, så lär dom om hur vi påverkar miljön, vilka fotspår vi lämnar. Lär dem att respektera naturen. Berätta varför man inte ska spola en massa vatten i kranen, varför det står ‘Reklam, nej tack’ på brevlådan, låt dem vara med och sortera skräp och återvinna – dom blir fort väldigt duktiga och tycker dessutom att det är roligt. Låt barnen hjälpa till att sortera undan kläder som inte längre passar och berätta varför man skänker eller säljer dem. Handla leksaker på loppis. Och så vidare!
Om vi uppfostrar en generation miljömedvetna barn som tycker att det är en självklarhet att ta hand om naturen så har vi gjort något bra, både för planeten och för våra barn.
”There is no such thing as ‘away’. When we throw something away, it must go somewhere.” – Greenpeace Canada
3. Minska på plasten
Plast är en stor miljöbov och mycket hamnar i våra världshav. Plast finns överallt, i förpackningsmaterial, plastpåsar, din dator, telefon, köksapparater, kläder, skor, golv m.m. Vad är det som är så dåligt med plast då?
Ett av problemen är att plastens byggstenar och tillsatsämnen kan vara farliga och ofta ”svettas ut” under plastens livstid och sprids. Faktiskt släpps många tusentals ton tillsatsämnen ut varje år bara i Sverige. Tillsatsämnena kan beskrivas som ingredienser för att skapa de egenskaper du vill att plasten ska ha. De kan ha gjort din nya plastelefant grå och gjort så att den har svårare att börja brinna, eller kunnat göra den mjuk och så att den svårare blir missfärgad av bakterier eller svampar. Det finns tusentals tillsatsämnen som ger våra plaster alla olika egenskaper.
Problemen med tillsatsämnena är alltså tyvärr att flera kan vara farliga. Många vet vi är farliga, andra misstänker vi kan vara farliga och många fler vet vi varken hur de påverkar oss eller miljön. För de flesta varor, även de av plast, behöver det heller inte finnas någon innehållsförteckning vilket gör det svårare för oss att kunna välja de bättre plasterna. Men det finns som tur är andra saker du kan titta efter. Vårt bästa tips när du ska köpa en plastprodukt är att leta efter nya saker som är tillverkade inom EU.
Undvik att värma plast i micron och att servera varm mat på plasttallrikar
Studier visar att upp mot 90% av alla plaster läcker hormonstörande ämnen, speciellt i kontakt med värme. Använd glas, porslin, trä och livsmedelsgodkänt rostfritt stål istället. Tänk även på att byta ut nappflaskan i plast till en i glas eller rostfri!
Plast i hygienprodukter?
Håll koll på dina hygienprodukter. De kan innehålla mikroplaster. Mikroplasterna är pyttesmå plastbitar, som när de är tillräckligt små rinner genom reningsverken och ut i haven där de förorenar, förgiftar och äts upp av djur i tron att det är mat. Omkring 40 ton mikroplaster hamnar i Östersjön varje år!
För att hitta plasterna i din produkt behöver du leka detektiv och granska innehållsförteckningen. Ser du ord som polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon bland ingredienserna så innehåller produkten plast, och det brukar betyda mikroplast.
Naturskyddsföreningen har en kampanj “Bli fräsch på riktigt” där du får tips om vilka ämnen i hudvårdsprodukter du ska undvika.
Rensa bort äldre, mjuka plastleksaker
Mjuka plastleksaker innehåller ofta hormonstörande mjukgörare, så kallade ftalater. Kontrollera så att leksakerna är CE-märkta och gärna tillverkade efter 2013. Allra helst, undvik mjuka plastleksaker om ni kan!
Vad består de vanligaste plasterna av, vilka är farliga och ofarliga? Läs Naturskyddsföreningens sammanställning här.
Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema. Ni kan blogga själva om temat och lägga in länken i tråden på The Sustainable Society’s Facebooksida sedan väljer vi ut några inlägg som vi belyser genom att länka till dem.
Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:
- Emmas vintage: ”Lev klimatsmart med barn – 21 små saker som gör skillnad”
- Evelinas ekologiska: ”5 små saker som gör skillnad för miljön”
- Rowan Tree: ”Små saker du kan göra för att leva mer klimatsmart”
- Veckans eko: ”4 enkla saker jag gör för miljöns skull”
- Ekomorsan: ”Tips för att motverka köpsug”
- Annas kemtvätt: ”Nybörjarens guide till att leva utan skräp. Små saker som gör stor skillnad”
- Husligheter: 10 enkla saker du kan göra för klimatet
- Ekoenkelt: “Små saker som gör skillnad när det kommer till hållbar livsstil”
- Dosfamily: “The sustainable Society & small things that makes a difference for the environment.”
- Naturligt snygg: “Små steg mot hållbarhet”
- Slowfashion (pausar denna månad eftersom hon just blivit mamma! <3)
Foto: Ulrika Kullenberg, Charlotta Lingwall, Greenpeace Canada